Provincija Presvetog Srca Isusova

folder

Susret u Tučepima

U Tučepima, od 17. – 19. listopada 2014. godine, u kući sestara Bosansko-hrvatske provincije održan je seminar za najmlađe školske sestre franjevke Krista Kralja. Nazočne su bile sestre iz četiri provincije: Mariborske, Splitske, Mostarske i Bosansko-hrvatske.

Voditeljica susreta bila je s. Amabilis Jurić, a tema „Poziv i poslanje ŠSF-e u Crkvi i suvremenom svijetu“.

U dva dana koja su bila sadržajno bogato ispunjena, slušale smo i aktivno sudjelovale, između ostalog, u temi o poslanju kao školske sestre franjevke i svom osobnom poslanju. Kroz tri elementarna pitanja: tko sam ja? koji je moj temeljni poziv? i što to konkretno znači biti školska sestra franjevka? pokušale smo zajednički otkriti koje su potrebe Crkve i suvremenog svijeta danas na koje mi trebamo znati odgovoriti.

Najvažniji odgovor na ova pitanja je u našem odnosu s Bogom, u spoznaji da je naše poslanje u biti i činiti a ne u imati kako je to danas u suvremenom svijetu, u kome je na prvom mjestu vlastiti ego i kult pojedinca, u čijoj svijesti i egzistenciji nema mjesta za Boga.

Franjevačku karizmu naprotiv na prvom mjestu obilježava zajedništvo – sestrinstvo. Tako i mi postavši franjevkama dale smo trostruki odgovor: Gospodinu, drugima, sebi – Bog, čovjek, ja. Stoga nije bitno što radimo nego tko smo, a to je da smo prvotno žene i da se kao takve približimo drugima i postanemo „biblijske“ žene suobličavajući se svaki dan Kristu.

O svom pozivu i poslanju razmatrale smo kroz Abrahamov poziv i poslanje (Post 12). Naslov dvanaeste glave knjige postanka glasi „Abrahamov poziv i seoba“, i upravo riječ „seoba“ znači ono konkretno, konačno, potpunu promjenu, prekid s prijašnjim, seoba u nešto drugo, novo. Ne izići, otići, nego se odseliti, bilo fizički bilo duhom – učiniti nešto novo, postati drukčiji. Odseliti se i nastaniti kod Boga koji ne prebiva samo na jednom mjestu, u jednoj zemlji, u jednom domu, u jednom narodu, u jednoj klimi, u jednom običaju… Od postaje do postaje Abram se pomicao prema Negebu (Post 12,9).

Na nedjeljnom euharistijskom slavlju u župnoj crkvi u Tučepima, na molbu župnika fra Nediljka Šabića po jedna sestra iz svake provincije svjedočila je o svom pozivu. Poslije mise smo zastale u druženju s okupljenim vjernicima uz kolače i sok.

Naš susret koji nas je, vjerujem, sve duhovno okrijepio, završio je s ručkom koji nas je tjelesno okrijepio pa smo se tako osnažene uputile nazad u svoje domove.

s. Dragica Karlić
folder

Hvaljen budi, Gospodine, po sestrici kiši!

Dobrosusjedsko i prijateljsko druženje o blagdanu svetoga Franje i ove smo godine upriličili u dvorišnom zelenilu našega maloga samostana u Sinju.

Okupili smo se 6. listopada u poslijepodnevnim satima i uz slavlje svete mise niski našega bratsko sestrinskog zajedništva dodali još jednu godinu hvalevrijedne tradicije koju s guštom iščekujemo mi kao domaćice i naši dragi i dobri, domaći ljudi. Njih oko četrdesetak, koji su s našom zajednicom povezani, s nama su slavili svetu misu koju je upravo za njih prikazao fra Antonio Mravak. U propovijedi je istaknuo veličinu duha svetoga Franje, njegovu suvremenosti kao i način svečeva života koji i nas može dovesti do Krista, ako se damo voditi.

Za vrijeme svete mise do nas se spustila i sestrica kiša. Istraživački promatrasmo nebo pokušavajući zaključiti iz kojega smjera dolazi da znamo što nam se sprema i što nam je činiti. Tiho zazivajući pomoć svetoga Franje, nastojali smo joj, molećivim pogledima prema nebu, skrenuli put dalje od našega susretišta. Valjda je i sveti Franjo za nas želio isto jer nas je nakon kratkog vremena i nekoliko velikih kapi sestrica kiša pustila da u miru hvalimo i slavimo Gospodina.

A možda nas je samo orosila u znak Božjega blagoslova! Njega smo u susretu i opuštenom druženju stvarno i osjetili tako da je jedna od sestara milosrdnica komentirala prisnost susretnika uspoređujući ga s obiteljskim ozračjem. Iskreno se nadamo da će tako biti i dogodine kad smo obećale dijeliti recepte od kolača i domaćih pića koje su im se svidjela. Do sljedećeg susreta u našemu domu, Živili!

s. Natanaela
06.10.2014

100. obljetnica života i djelovanja sestara na Lovretu

mfolder

"Sestre, potrebne ste ovom svijetu možda više nego prije 100 godina jer ovaj današnji mentalitet žeđa za toplinom, svjetlom, ljubavlju i svjedocima", poručio u propovijedi nadbiskup Barišić

08.10.2014

Jednostavna prisutnost

mfolder

Školske sestre franjevke na Lovretu – 100 godina života i djelovanja

23.09.2014

Duhovna obnova za mlade

mfolder

Krapanj, 20. - 21. rujna 2014.

13.09.2014

Duhovna obnova i proslava jubileja redovničkog života

mfolder

U samostanu na Lovretu, uoči blagdana Male Gospe, 7. rujna 2014., svečano su obilježene obljetnice redovničkog života: 60., 50. i 25., kao i 10 godina od polaganja doživotnih zavjeta.

11.09.2014

Završetak VII. plenarnog vijeća Školskih sestara franjevki Krista Kralja

Želimo vas izvijestiti o drugom tjednu zasjedanja i zatvaranja rada Plenarnog vijeća.

08.09.2014

VII. plenarno vijeće Družbe Školskih sestsra franjevki Krista Kralja: Hodočašće

mfolder

U danima intenzivnoga rada našle smo vremena i za hodočašća u mjesta koja su vezana s poviješću naše Družbe.

27.08.2014

VII. Plenarno vijeće Školskih sestara franjevki Krista Kralja

mfolder

Bit ćete mi svjedoci sve do kraja zemlje (Dj 1,8) tema je zasjedanja VII. Plenarnog vijeća naše Družbe koje se održava od 25. kolovoza do 6. rujna 2014. u Kući matici u Mariboru/Slovenija.

08.08.2014

Hodočašće Gospi Sinjskoj

mfolder

Na blagdan Preobraženja Gospodinova i prvi dan devetnice Velikoj Gospi, osobe posvećenoga života rodom s područja Cetinskog dekanata hodočastile su u svetište Čudotvorne Gospe Sinjske.

05.08.2014

Diplomirale

mfolder
04.08.2014

DUHOVNE VJEŽBE U LUHWINJI

mfolder

Od 15. do 19. srpnja u Luhwinji održane duhovne vježbe za naše kandidatkinje i franjevačke postulante.

05.08.2014

Osobni identitet i život u zajednici

mfolder

Na završetku školske godine, od 9. do 11. srpnja, mi sestre juniorke imale smo zajednički susret u Gomi, gradu u provinciji Sjeverni Kivu.