Provincija Presvetog Srca Isusova

folder

VII. Plenarno vijeće Školskih sestara franjevki Krista Kralja

Bit ćete mi svjedoci sve do kraja zemlje (Dj 1,8) tema je VII. Plenarnog vijeća naše Družbe koje se održava od 25. kolovoza do 6. rujna 2014. u Kući matici u Mariboru/Slovenija.

Na Plenarnom vijeću okupilo se dvadeset i osam sestara; članice Vrhovne uprave, provincijalne predstojnice i predstojnica Regije, po jedna zastupnica iz svake provincije i Regije te zastupnica sestara u misiji u DR Kongu. “Plenarno vijeće jest savjetodavno tijelo u Družbi. Zasjeda jedanput između dvaju redovitih vrhovnih kapitula” (Konstitucije, čl. 139).

Susret je započeo molitvom u crkvi odakle su sestre u procesiji uputile prema dovorani zajedanja. Molitveni hod bio je prožet meditativnim promišljanjem Božje riječi, tekstova iz Franjevačkih izvora, Kronike Kuće matice te apostolske pobudnice Evangelii gaudium.

S. Klara Šimunović, vrhovna predstojnica otvorila je zasjedanje VII. Plenarnog vijeća uz riječi srdačne dobrodošlice sudionicama. S. Klara je prisjetila na dolaska prvih sestara iz Graza u Maribor prije 150 godina “koje su se smjestile u maloj kući koja je postala kolijevka naše Družbe... Nama danas ovdje okupljenima, kao predstavnicama cijele Družbe, Gospodin čini velika djela i ispunja nas radošću (usp. Ps 126,3) i zbog same činjenice da ovdje možemo ‘postaviti naš šator’, moliti i razmišljati na mjestu gdje su zasađeni korijeni i odakle se razgranala mladica naše Družbe”. Podsjećajući “da su prošlost i budućnost trajni izazovi”, pozvala je sestre da “se sjećamo povijesti, a budućnost hrabro prigrlimo” nastojeći oživjeti misionarski žar i odgovarajući u duhu evanđelja na izazove nove evangelizacije.

Za vrijeme zasjedanja Plenarnog vijeća sudionice će promišljati sadašnje stanje Družbe, uključenost u evangelizacijsko poslanje Crkve u suvremenom svijetu te posvetiti se temi suradnje i dijeljenja karizme s laicima, sve to pod vidom autentičnog svjedočanstva i vjernosti bitnim odrednicama redovničkoga života. U radu sestrama će biti od pomoći pozvani predavači i Radni dokumenat koji sažima odgovore svih sestara Družbe.

Potaknute primjerima brojnih sestara, koje su nam dale svjedočanstvo autentičnog života, oduševljenja za Krista i uprisutnjivanje njegovog Kraljevstva, i mi smo, sestre franjevke Družbe Krista Kralja, pozvane životom svjedočiti evanđelje u mjestima našega poslanja.

Na zasjedanju VII. Plenarnog vijeća sudjeluju sestre iz tri hrvatske provincije:

Iz Splitske provincije:

s. Leonka Bošnjak, provincijalna predstojnica

s. Natanaela Radinović, predstavnica provincije

s. Mirjam Penić, predstavnica sestara u Misiji u DR Kongu

Iz Mostarske provincije:

s. Franka Bagarić, provincijalna predstojnica

s. Petra Bagarić, predstavnica provincije

s. Danijela Brekalo, moderatorica

Iz Bosansko-hrvatske provincije:

s. Ivanka Mihaljević, provincijalna predstojnica

s. Ljubica Stjepanović, predstavnica provincije

s. Samuela Klaić, tajnica

S. Ljubica Stjepanović, članica skupine za izvještavanje
08.08.2014

Hodočašće Gospi Sinjskoj

mfolder

Na blagdan Preobraženja Gospodinova i prvi dan devetnice Velikoj Gospi, osobe posvećenoga života rodom s područja Cetinskog dekanata hodočastile su u svetište Čudotvorne Gospe Sinjske.

05.08.2014

Diplomirale

mfolder
04.08.2014

DUHOVNE VJEŽBE U LUHWINJI

mfolder

Od 15. do 19. srpnja u Luhwinji održane duhovne vježbe za naše kandidatkinje i franjevačke postulante.

05.08.2014

Osobni identitet i život u zajednici

mfolder

Na završetku školske godine, od 9. do 11. srpnja, mi sestre juniorke imale smo zajednički susret u Gomi, gradu u provinciji Sjeverni Kivu.

29.05.2014

Sjednica Vijeća franjevačkih zajednica

mfolder

U samostanu Družbe milosrdnih sestara svetog Križa u Đakovu održana je 27. svibnja 2014. sjednica Vijeća franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

09.05.2014

RIJEČ – GLAS – POZIV

Poruka uz nedjelju Dobrog Pastira splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolite Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja

09.05.2014

DUHOVNA ZVANJA - SVJEDOČENJE ISTINE

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan molitve za duhovna zvanja, 11. svibnja 2014.