Provincija Presvetog Srca Isusova

folder

SUSRET BOŽJE I MOJE RIJEČI

Prvi put u hrvatskoj katoličkoj misiji Main-Taunus/Hochtaunus, a na poziv župnika fra Marinka Vukmana i s. Magdalene Višić, duhovnu obnovu je održala s. Marta Škorić. Od 24. do 30. lipnja, u Bad Homburgu i Kelkheimu, s. Marta je održala nekoliko susreta za različite uzraste: počevši od predškolaca, vjeroučenika, mladih pa sve do odraslih i starijih osoba.

Tema susreta, o kojoj se intezivno promišljalo i razgovaralo, bio je dijalog “Božja riječ – moja riječ”. Time se, naime, htjelo potaknuti i pomoći u posvješćivanju činjenice da sve ono što i kako mislimo, govorimo i po riječi djelujemo, jest način i put otkrivanja Božje riječi. Tako otkrivena riječ u našem osobnom susretu s Isusom postaje dio Riječi. A to je s. Marta naglasila osobito u propovijedi na svetkovinu Presvetog Srca Isusova. Izrečenim mislima o "blagdanu srca" prisutne vjernike u crkvi sv. Dionizija u Kelkheimu je potaknula, da slobodno zavire u Srce Isusovo kako bi se što više mogli međusobno pronalaziti, upoznavati i ispunjati u žrtvi srca.

Izrečeni dojmovi i osvrti brojnih sudionika dali su na znanje kako su svi održani susreti - klanjanje, meditacija za žene, susreti s najmanjima, raznim vjeronaučnim skupinama, ministrantima, Framicom i Framom, krizmanicima, te susret 50+ - bili isprepleteni različitim iskustvima i prilikom za međusobnim obogaćivanjem.

Blagoslov dvorane u Nyantende

Gradnja velike višenamjenske dvorane u srednjoj školi Sv. Ante Padovanski u Nyantende započela je još 18. siječnja 2008. godine. S obzirom na procjenu troškova gradnje, dvorana se činila daleki san i nemoguća misija. S druge strane postojala je svijest o potrebi jedne takve dvorane u sklopu srednje škole. S. Mislava Prkić, ravnateljica škole, obrazloživši važnost i potrebu dvorane, zajedno sa zajednicom se upustila u taj rizik. Bilo je trenutaka kad se stvarno pomišljalo: nemoguća misija je zbilja nemoguća. Ali, hvala Bogu, želja činiti dobro za selo i učenike te škole je uvijek prevladala.

Lijepo je činiti dobro, ali nemoguće ga je činiti sam. U zidove te “ljepotice” ugrađeno je puno dobrote, odricanja, molitve i radosnog dijeljenja mnoštva, mnoštva ljudi, mnogih nama nepoznatih. Ali, Bogu nitko nije nepoznat i svaki dar dan u skrovitosti Bog vidi i blagoslivlja. I kao što majka poslije poroda u radosti novog rođenja zaboravi porođajne muke, a sakramentom krštenja dijete se posvećuje Bogu, tako smo i mi zaboravili sve „porođajne muke“ gradnje i svečano blagoslovili taj novi objekt. Sveta voda blagoslova i molitve nisu pale samo na zidove i ispunile unutrašnjost dvorane već su dotakle i blagoslovile živote svih naših dobročinitelja.

Dana 17. lipnja 2014. upriličen je svečani blagoslov dvorane i proslava blagdana zaštitnika škole sv. Ante Padovanskog. Euharistijsko slavlje u župnoj crkvi u Nyantende predvodio je o. Jeanne Marie Vianneyi Kitumani, koji je odgovoran za sve katoličke škole u nadbiskupiji Bukavuu, uz koncelebraciju o. Andre de Riddera, projektanta dvorane, DI i o. Chrispin Zagabe, OFM, duhovnika škole. Tijekom misnog slavlja podijeljeni su i sakramente kršćanske inicijacije za učenike škole. Njih 14 je primilo krštenje, a 24 krizmu. Poslije misnog slavlja spustili smo se u procesiji niz brežuljak do škole. Uz blagoslov dvorane posebno su blagoslovljeni učenici završne - šeste godine, koje sljedećih dana čeka državna matura. Uslijedila je zabava, posebno draga učenicima kada su konačno školske uniforme mogli zamijeniti „civilnim odijelom“.

U svom zahvalnom govoru predsjednik zbora roditelja je zahvalio svima nazočnima te svima koji utkivaju svoje živote u poučavanje i odgoj djece. Posebno je zahvalio našoj redovničkoj zajednici koja živi i djeluje u tom selu i s puno žrtve i ljubavi se daje u odgoj mladih.

s. Samuela Šimunović
folder

Bili smo jako aktivni u svibnju

Naša avantura započela je 9. svibnja natjecanjem na 5. Maloj vatrogasnoj olimpijadi, koja se u organizaciji DV Kaštela i DVD Gomilica održala na stadionu GOŠK–a u Kaštel Gomilici. Od 28 ekipa iz dječjih vrtića, naše Pčelice zauzele su izvanredno 2. mjesto. Samo dva boda manje nego pobjednička ekipa. Nakon što je trofej našao svoje mjesto na polici u našem vrtiću, nastavili smo s pripremama za Majčin dan.

Kao i svake godine i ove smo mjesec posvećen Majci Mariji obilježili zajedničkim slavljem. Dana 13. svibnja u Pastoralnom centru u Kaštel Lukšiću naši mališani otvorili su srca svojim mamama. Mlađa odgojna skupina oduševila je sve prisutne pjesmom, a posebno plesnom točkom koja je uvijek njihov glavni adut jer izgledaju tako slatko, čak i kada pogriješe koreografiju. Poneku suzicu u majčinom oku izmamile su i recitacije malih solista koji su se izvrsno snašli. Starija odgojna skupina sa, naravno, nešto zahtjevnijim programom, dala je naslutiti da će biti jako vrijedni kada najesen sjednu u školske klupe. Uz pjesmu i recitacije poseban dojam ostavio je igrokaz Živjela koji kroz jedan humorističan način dočarava ljubav i ljepotu majke i njihova odnosa. Za kraj smo zahvalili Mariji Majci pjesmom Kraljice Hrvata. Počastili smo se i kolačićima koje su napravile vrijedne ruke mama, te smo se dogovorili i o posljednjim detaljima ovogodišnjeg izleta.

Izabrali smo Nacionalni park Krka, koji sa svojih sedam slapova i raznolikim biljnim i endemskim svijetom privlači veliki broj posjetitelja tijekom cijele godine. Najprije smo posjetili Skradin i crkvu Porođenja Blažene Djevice Marije. Tamo nas je dočekao brod i prevezao na Slapove Krke. Oduševljenje mališana i roditelja izazvala je snaga rijeke i kapljice koje su ih osvježile nakon šetnje mostićima. Posjetili smo i vodenice (mlinice), kovačnicu i tkalački stan. Kako je djeci vožnja brodom jako zanimljiva ukrcali smo se u dugi brod i uputili na otočić Visovac. Pomolili smo se i zapjevali u crkvi iz 17. st. i razgledali muzej u drevnom samostanu. Izlet je bio prekrasan, a po želji djece i odraslih, povratkom na slapove osvježili smo ga i zasladili sladoledom.

Posljednji dan mjeseca svibnja bili smo pozvani na sv. Misu u Solin. Prvi put D.V. Dobri iz Splita organizirao je zajedničko druženje vjerskih vrtića s područja Splita, Solina i Kaštela. Misu je predvodio don Edvard Punda. Zboru DV Dobri pridružili smo se kroz pjesmu i poslije mise ostali se malo družiti na Gospinom otoku. Možemo reći da nam je ovaj mjesec zaista bio ispunjen zanimljivim i lijepim trenucima.

Nikolina Vuletin, odgojiteljica
folder

Vrhovna predstojnica pohodila sestre u Zagrebu

Vrhovna predstojnica s. Klara Šimunović je od 26. do 31. svibnja u kanonskom pohodu zajednicama naših sestara u Zagrebu.

Pohodila je sestre u samostanu franjevaca trećoredaca na Ksaveru, potom u franjevačkom samostanu Majke Božje Lurdske te u našem samostanu na Jordanovcu. Nakon osobnih razgovora sa sestrama u petak, 30. svibnja, vrhovna predstojnica je imala zajednički susret sa svim sestrama iz zagrebačkih podružnica.

U četvrtak, 29. svibnja, u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu vrhovnu predstojnicu je primio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

s.M.P.
29.05.2014

Sjednica Vijeća franjevačkih zajednica

mfolder

U samostanu Družbe milosrdnih sestara svetog Križa u Đakovu održana je 27. svibnja 2014. sjednica Vijeća franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

27.05.2014

Postati svjestan sebe i svoga odnosa s Bogom

mfolder

Duhovna obnova za učenike prvoga razreda srednje škole, gimnazije Dinka Šimunovića u Sinju, održana je u našem samostanu u Zadru od 23. do 25. svibnja. Sudjelovalo je devetnaest mladih a program duhovne obnove za njih je osmislila i vodila s. Marta Škorić, uz tehničku podršku s. Danijele Kovačević.

25.05.2014

Vrtić na brežuljku

mfolder

U subotu 24. svibnja svečano je obilježena 20. obljetnica djelovanja Dječjeg vrtića Jordanovac u sklopu našega samostana u Zagrebu.

21.05.2014

Deseti rođendan najmlađe zajednice

mfolder

Neki kažu da datumi nisu važni, dok ih drugi zapamte i ne zaboravljaju. Mi, zajednica sestara franjevki u prigradskoj župi u Bukavuu, Muhungu–Edap, odlučile smo proslaviti našu desetu godišnjicu. Velika ili mala, za nas je ova obljetnica važna.

13.05.2014

Pola stoljeća Franjine čipke

U nedjeljno poslijepodne, 11. svibnja, upriličena je proslava 50. obljetnice života i djelovanja sestara u Pagu.
13.05.2014

Sunce s kardinalom Bozanićem

mfolder

Dječji zbor Sunce župe Majke Božje Lurdske uzveličao slavlje biskupske službe kardinala Bozanića

09.05.2014

RIJEČ – GLAS – POZIV

Poruka uz nedjelju Dobrog Pastira splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolite Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja

09.05.2014

DUHOVNA ZVANJA - SVJEDOČENJE ISTINE

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan molitve za duhovna zvanja, 11. svibnja 2014.

08.05.2014

Duhovna obnova u Lećevici

mfolder

Svibanjska mjesečna duhovna obnova sestrinske zajednice u Sinju održana je u Lećevici.

06.05.2014

NOINOM ARKOM DO MLADIH

mfolder

Pastoral mladih našoj je zajednici u Africi posebno na srcu a nastojimo ga osmisliti i kroz susrete s mladima koji žive u udaljenim i izoliranim župama naše nadbiskupije.

01.05.2014

Započeo kanonski pohod vrhovne predstojnice

mfolder

Vrhovna predstojnica s. Klara Šimunović započela je kanonski pohod našoj Provinciji, zajednicama u Hrvatskoj. Sestre u DR Kongu pohodit će u jesen ove godine, a sestre u Njemačkoj sljedeće godine.

01.05.2014

Susret hrvatske katoličke mladeži

mfolder

Na ovogodišnjem Susretu hrvatske katoličke mladeži (SHKM) koji se održao 26. travnja 2014. godine u Dubrovniku pod geslom Na slobodu pozvani prisustvovale su i sestre naše zajednice s mladima iz zajednica i župa u kojima djeluju.