Provincija Presvetog Srca Isusova

folder

Sretan Uskrs!

Evo, sve činim novo! (Otk 21,5)

Neka Vas novost i snaga Duha uskrsloga Krista nadahnjuje, prožima i vodi u Vašim nastojanjima oko izgradnje boljega, Kristom obilježenoga svijeta.

Svim posjetiteljima naše stranice blagoslovljeno slavlje Gospodinova uskrsnuća!

Školske sestre franjevke
folder

Preminula s. M. Ljudevita Šonje

U rano jutro mira i tišine Velike subote Gospodinu se svidjelo svojoj smrti pridružiti našu sestru. U vjeri da je njezinu dušu primio u radost svoga uskrsloga života javljamo da je u Zadru dana 19. travnja 2014. u 92. godini života i 75. godini redovništva, okrijepljena svetim sakramentima, blago u Gospodinu usnula naša sestra

S. M. LJUDEVITA DRAGICA ŠONJE

Sprovod drage nam Pokojnice bit će u utorak 22. travnja u Splitu na groblju Lovrinac u 16 sati.

Počivala u miru Božjem.

Obnova zavjeta

Na svetkovinu Navještenja Gospodinova, 25. ožujka, u našem sestrinskom samostanu u Zadru nas tri: s. Nada Dolić, s. Mirjana Puljiz i s. Dragica Karlić, obnovile smo svoje zavjete Gospodinu.

Zavjete smo položile u ruke provincijalne predstojnice s. Leonke Bošnjak Čovo za vrijeme euharistijskoga slavlja koje je predvodio benediktinac o. Jeronim Adam Marin, predvoditelj duhovnih vježba.

Taj dan za nas je bio poseban upravo zbog toga što smo imale mogućnost obnoviti zavjete za vrijeme dubljeg molitvenog promišljanja u duhovnim vježbama. Radosnom događaju, svojom prisutnošću, molitvom i skladnim pjevanjem doprinijele su brojne sestre arbanaške zajednice, sestre iz još sedam naših zajednica te dvije sestre mostarske provincije.

Zajedništvo koje dijelimo sa sestrama doživljavamo istovremeno kao osobni izbor a još više kao Božji dar. On koji nas je pozvao iz dana u dan potiče nas da rastemo u dosljednosti odazivu, otvara nam oči za prepoznavanje dara zajedništva i dragocjenosti svake sestre. U tom duhu želimo i dalje rasti u mudrosti i milosti i razvijati talente koje nam Gospodin daje.

s. Nada, s. Mirjana i s. Dragica

Ne zaboravite nas. Dođite opet!

Dana 22. i 23. ožujka s. Françoise i s. Anne Marie su imale radost posjetiti župu Kalonge u unutrašnjosti nadbiskupije Bukavu. Put do udaljene župe Kalonge vodi preko šume i nacionalnog parka Kauzi, područja gorila i čimpanza koje je donedavno bilo mjesto čestih napada. Kao nekad i danas je put teško prohodan, osobito za kišnih sezona, i pun je vojnih barijera. Tijekom ratnih godina župa je bila više puta napadnuta a župnik don Kakwudja je mučki ubijen u župnoj kući dana 22. studenoga 1999. godine. Danas u župi djeluju tri svećenika. Nažalost, više nema redovnica koje su do rata tu djelovale i bile veoma dobro prihvaćene.

Sve rečeno može, barem donekle, dočarati koliko su se mladi obradovali kad su od svog župnika don Benjamina čuli za naš posjet, redovnica franjevaka iz Bukavu-a. Dali su sve od sebe da bi se družili s nama u nedjelju 23. ožujka. Njih oko 600 stiglo je iz svih bazičnih zajednica župe, od kojih su neke udaljene i više od sat vremena hoda, kako bi mogli sudjelovati na upriličenom susretu.

Susret je održan nakon župne mise u nedovršenoj župnoj crkvi. S. Françoise je okupljenim mladima govorila o njihovoj odgovornosti u obitelji i društvu. S obzirom da je pastoralna godina posvećena temi obitelj osobito je naglašavala ulogu obitelji u izgradnji moralnosti i zdrave savjesti mlade osobe. Današnje društvo promiče da su najvažnije vrijednosti „imati“ i „vlast“. Nažalost, mnogi mladi spremni su posegnuti za svakojakim sredstvima kako bi na što brži način postigli što veći imetak te zauzeli važnija mjesta u društvu. Nisu rijetki slučajevi da surađuju s različitim silama. Zbog toga su u izoliranim i udaljeni župama, kao što je ova, prisutna praznovjerja i crna magija. Nažalost, sakramenti se nedovoljno uvažavaju. Osobito sakrament ženidbe. Neispravno vrednovanje bračne zajednice ostavlja brojne posljedice. Loše utječe na supružnike, djecu i obitelji, a zatim i cijelo društvo.

Izlaganje s. Françoise su svi pratili s velikim zanimanjem. Da im je tema bila bliska pokazalo se kroz postavljanje pitanja o životnim vrijednostima kao i o redovničkom pozivu.

Radost i ponos zbog našega pohoda iskazali su nam tako što su nam darovali jednu kozu i plodove sa svojih polja. Božji blagoslov neka umnoži sve njihove žetve. Bilo je ganutljivo vidjeti koliko im je značio naš posjet kao i čuti njihovu molbu: „Ne zaboravite nas. Dođite opet!“ Susret nas je uistinu sve obogatio i zahvalnošću prodahnuo.

Velika hvala i hrabrim svećenicima koji djeluju u ovoj, zbog ljudske sebičnosti i zloće, izoliranoj i nesigurnoj župi. Njihova velikodušnost i srdačnost nam je posvijestila da je Crkva jedna obitelj. Kako je lijepo zajedno sijati riječ Božju ovim mladim ljudima žednima pravih životnih vrijednosti!

s. Anne Marie Mukundwa
27.03.2014

Splitsko-dalmatinska županija dodijelila osobnu nagradu s. Emi Damjanović

mfolder

Na prijedlog Centra za socijalnu skrb grada Splita, Splitsko-dalmatinska je županija na 8. skupštini, održanoj 25. ožujka, malim priznanjem nagradila veliku, sićušnu časnu sestricu Emu Damjanović, redovnicu Školskih sestara franjevki, Krista Kralja.

25.03.2014

Gospodine, što hoćeš da činim?

U subotu 22. ožujka u našem samostanu na Lovretu održana je duhovna obnova za četrdeset učenica sedmih i osmih razreda osnovnih škola s područja Imotskoga, Prološca i Zmijavaca.

23.03.2014

Naš dječji vrtić među najljepšima

Profesorica Ivna Bućan izdala je publikaciju Kaštela - Grad najljepših školskih vrtova Hrvatske. Povijesni obiteljski perivoji i novi javni parkovi, u kojoj se spominje i naš vrt.

10.03.2014

Slavlje Izvanrednoga provincijalnoga kapitula

U provincijalnom središtu u Splitu 7. i 8. ožujka održan je Izvanredni provincijalni kapitul pod predsjedanjem provincijalne predstojnice s. Leonke Bošnjak Čovo.

10.03.2014

SEMINAR KOMUNIKACIJE

mfolder

U našoj zajednici u Ngubi u Bukavuu za sve je sestre organiziran seminar na temu Komunikacija u redovničkoj zajednici.

26.02.2014

SUSRET S MLADIMA U MLADOJ ŽUPI

U nedjelju 23. veljače u mladoj župi Mulamba, posvećenoj sv. Klari, s. Esperance Casinga i s. Marie Louise Masika imale su susret s mladima - njih 442.

25.02.2014

Pomirenje-Oproštenje

U nedjelju, 23. veljače, u poslijepodnevnim satima s. Vedrana Ivišić i s. Marta Škorić uputile su se prema školi u Grabu u kojoj se imala održati duhovna obnova za članove župskoga zbora župe Grab.

25.02.2014

Povjeriti se

U subotu, 22. veljače, održana je u našem samostanu u Sinju duhovna obnova za učenice 7. i 8. razreda.

03.02.2014

Obnova redovničkih zavjeta

mfolder

Na Dan posvećenoga života u provincijalnom središtu u Splitu s. Marina Fuštar obnovila redovničke zavjete

03.02.2014

Početak puta božanske naravi

mfolder

Uoči blagdana Svijećnice, s prvom Večernjom upriličen je obred uvođenja u redovnički život s. Marije Matanović.